Haapajärvinen Jarkko Mehtälä kruunattiin Suomen vahvimmaksi mieheksi elokuussa käydyissä mittelöissä Alahärmässä. PyhäNet onnittelee Jarkkoa hienosta saavutuksesta!
Kysyimme Jarkolta kuulumisia sekä taustoja hänen voimailustaan.
Kuka olet?
Olen Jarkko Mehtälä. Synnyin vuonna 1985 Nivalassa, josta parin vuoden iässä muutin Haapajärvelle perheeni kanssa, ja siellä käytännössä koko ikäni olen asunut. Työskentelen kiinteistöalalla isännöinnin parissa ja töiden ohella opiskelen eMBA-ohjelmassa Vaasan yliopistossa eli kehitän edelleen liiketoiminnallisia sekä johtamisen taitojani.
Perheeseeni kuuluu avopuoliso, kolme lasta ja koira. Omien töiden, harrastusten ja opiskelun ohella myös lasten harrastukset pitävät päivät kiireisinä eli tällä hetkellä eletään vahvasti ruuhkavuosia.
Millainen on urheilijataustasi?
Nuorempana tuli urheiltua monessa muodossa. Isommin on tullut pelattua pesäpalloa ja jääkiekkoa, mutta jalkapalloa ja yleisurheiluakin on kokeiltu.
Voimamiesura alkoi vuonna 2006 kun vajaa vuosi armeijan jälkeen oli löysäilty ja totesin, että nyt pitää alkaa treenaamaan. Kaveri teki treeniohjelman ja muistan edelleen kuinka ensimmäisen treenin jälkeen tuntui toivottomalta – kyykättiin tuolloin 70 kilolla ja se ei takuulla ollut liian kevyttä. 😊 Muutama viikko meni ja kaverit höynäytti kilpailemaan ja otin haasteen vastaan. Siitä se kipinä sitten puraisi. Siitä tuli kehityttyä kovasti ja into oli kova. Vuonna 2010 olin silloin urani huipulla, kunnes loukkasin jalkani todella pahasti ja polvea leikattiin kolme kertaa ja alkoi kova kuntoutuminen. Ensimmäiset kisat pääsin käymään 2011 loppukaudesta. Loukkaantumisen aikoihin pudotin myös painoni -105kg sarjaan ja kilpailin tässä sarjassa aina vuoteen 2014 saakka. Parhaat saavutukset olivat tuolloin painoluokan Suomen cupin kokonaiskisan voitot 2012 ja 2014. Olen edelleen ainoa, joka tämän sarjan on kahdesti voittanut. Tämän jälkeen siirryin avoimeen sarjaan, jossa kilpailin vuoteen 2016 asti. Keväällä 2017 kiireet ja vauva-arki söi motivaation ja into kilpailemista kohtaan loppui tyystin.
2017 -2020 vuodet siis kuluivat kilpailematta, mutta treenejä en lopettanut. Treeneihin tuli tällä välin kuin vahingossa riittävää armollisuutta itseä kohtaan ja sitä kautta palautuminen parani ja yllättäen kehityskin lähti uuteen nousuun. Treeniin tuli myös monipuolisuutta esimerkiksi jääkiekon ja sulkapallon kautta. Vuonna 2020 lähdin tekemään töitä peruskunnon kanssa ja syyskuussa juoksinkin puolimaratonin. Painoin tuolloinkin 153kg ja maastaveto oli 300kg ja penkistäkin sai 200kg punnerrettua, joten kunto oli kohtalaisen kokonaisvaltaisen hyvä tuolloin. Ajatuksissa oli juosta täysi maraton kesällä 2021. Kaverini olivat kuitenkin sitä mieltä, että koko maratonhulluttelu pitäisi nyt lopettaa ja lähteä tavoittelemaan Suomen vahvimman miehen titteliä.
Törrön Mika oli jo tuolloin hallinnut lajia tuskaisen pitkään ottaen kolme perättäistä titteliä. ”Kyllä se on sinun lähdettävä vielä Törrö pysäyttämään”, oli kavereideni ajatukset. Pari päivää tätä piti pureskella ja keskustella asiasta kotona puolison kanssa. Päätös tehtiin, vaikkei se aivan yksiselitteinen ollutkaan, ja vuoden 2021 alusta saakka urheilun saralla minulla on ollut vain yksi tavoite, voittaa Suomen vahvimman miehen titteli. Kovaa työtä ja aikatauluttamista sekä perheen tukea ja joustoa tämä kaikki tietenkin vaatii. Viikkooni mahtuu tavallisesti viisi treeniä, jotka vievät aikaa yhteensä noin kymmenen tuntia. Lisäksi tietenkin tulee vielä lihashuolto, huoltavat kävelylenkit sekä sulkapallon pelaaminen. Myös ruokahuolto vie oman aikansa, sillä sekä ruoan laatuun että määrään täytyy kiinnittää aivan eri tavalla huomiota kuin ilman tavoitteellista urheilemista.
Kilpailu-urani aikan olen ollut onnekas ja onnistunut treenaamaan kohtalaisen vähin vammoin. Vain yksi katkennut sormi ja kerran revennyt pohjelihas ovat hidastaneet matkaa. Vuonna 2021 katkesi kisassa sormi ja luisuin sijalle 8. Vuonna 2022 matkaa hidasti kuusi viikkoa ennen kisaa revennyt pohje ja kisassa jäin tuolloin 2. sijalle. Vuonna 2022 tuli kutsuja jo kivasti myös kansainvälisiin kisoihin ja ura sai aivan uuden nosteen.
Vuosi 2023 on ollut kiireinen kilpailuvuosi. Paljon kansainvälisiä kisoja, reissaamista maailmantähtien kanssa sekä tietysti Suomen vahvin mies kisa elokuun puolessa välissä. Kisaan valmistautumiseen tietysti toi oman haasteensa useat kilpailut, mutta fiilis ennen kisaa oli mahtava. Tunsin olevani elämäni kunnossa ja kaikki paikat olivat ehjinä. Ensimmäinen kisapäivä sujui kohtalaisen hyvin ja olin johdossa toiseen kisapäivään lähdettäessä. Itseasiassa johdin kisaa alusta loppuun ja viimeisissä lajeissa pääsin jopa hiukan varmistellen suorittamaan. Tuntui aivan uskomattoman mahtavalta voittaa jotain mikä on pitkään siintänyt silmissä tavoitteena ja vielä kauemmin takaraivossa haaveena, jota ei ole edes kehdannut sanoa ääneen. Pari päivää kisan jälkeen tunteet olivat todella pinnassa, itkin vähän väliä ja ensimmäinen maanantai täytyi aivan sen vuoksi jäädä etätöihin, koska herkistyminen väärässä paikassa pelotti. Onneksi on hyvät nettiyhteydet kotona ja etätyö onnistuu mutkitta.
Sinullahan onkin kotona käytössä PyhäNetin valokuitu. Miten päädyit hankkimaan valokuituyhteyden?
Hankin valokuidun viime syksynä, kun aikaisempien yhteyksien pätkiminen alkoi tuskastuttaa. Valokuidun tilauksesta kului vain alle viikko ja kuitu oli tuvassa toiminnassa. Palvelu oli aivan huikeaa!
Valokuitu tuo vakautta yhteyksiin ja esimerkiksi teams- palavereissa ei tarvitse enää jännittää pätkiikö tai katkeaako yhteys. Töiden lisäksi meillä käytetään kuituyhteyttä tietokoneella tietenkin myös vapaa-ajan tarkoituksiin. Lisäksi myös televisio, kodin turvajärjestelmät sekä lasten pleikkarit on kytketty kuituun. Kaikki mobiililaitteetkin toimivat kotona kuidun kautta nopeasti ja takkuamatta.
Kuituyhteyden toiminta on kyllä erittäin luotettavaa ja nopeaa – arkeni on hyvin kiireistä ja vakaa, toimiva nettiyhteys auttaa arjen ajanhallinnassa. Meillä ollaan kyllä tyytyväisiä valokuituun ja voimme suositella sitä joka talouteen!
Kuvat Jarkko Mehtälän kotialbumeista