Kesä alkaa olla jo ihan nurkan takana ja sehän tarkoittaa meidän kannaltamme tietenkin rakennuskauden alkamista! Tänä kesänä pääpaino rakentamisessa on taajama-alueissa, mutta toki pyrimme tuomaan kuidun jokaiselle siitä kiinnostuneelle.
Valokuitu on sijoitus pitkälle tulevaisuuteen. Mikään muu tekniikka ei tarjoa yhtä nopeaa, toimintavarmaa ja vaivatonta yhteyttä vuosikymmeniksi eteenpäin. Myös rakentamisprosessi on tehty meillä läpinäkyväksi ja vaivattomaksi asiakkaan kannalta.
Kuituliittymän tilaus hoituu vaivattomasti nettisivuillamme tai soittamalla asiakaspalveluumme. Varsinainen rakentaminen lähtee käyntiin siitä, että asentajamme ottavat yhteyttä asiakkaaseen sopiakseen ajan tontilla tehtävää katselmointia varten. Tässä yhteydessä asiakas näyttää tontilla olevat muut kaapelit ja putkitukset sekä mahdolliset istutukset ja rakenteet, joita tulee varoa ja kaivuureitti suunnitellaan tämän mukaan. Mikäli tontilla on valmiita putkituksia, niitä voidaan mahdollisuuksien mukaan hyödyntää. Asiakkaan on hyvä miettiä etukäteen tila, johon kuitu päätetään; keskeinen sijainti takaa parhaan mahdollisen käyttömukavuuden, mutta esimerkiksi sähkö- tai telekaappikin on hyvä asennuspaikka. Tällöin asiantuntijamme voi auttaa kodin sisäverkon suunnittelussa, jotta kuidusta saa kaiken hyödyn irti.
PyhäNet hakee työskentelyalueelle vaadittavat tie- yms. luvat. Varsinaiset kaivuutyöt vaihtelevat kohteittain ja kuitu urakoidaan maahan joko auraamalla tai kaivamalla. Tonttiosuudet hoidetaan mahdollisuuksien mukaan tehtävään suunnitellulla kaapelisahalla, joka jättää jälkeensä lähes olemattoman jäljen.
Valokuidun kaivuutöitä Haapajärvellä kesällä 2020.
Tonttikaapelin liittäminen runkoverkkoon hoidetaan lähimmältä mahdolliselta maanalaiselta jatkokselta tai telekaapilta, jossa kuitu hitsataan kiinni runkoverkkoon. Hitsaaja käy valmistelemassa myös asiakkaan kiinteistölle vedetyn kuidun. Kuitu tuodaan sisälle seinään poratun pienen läpivientireiän tai valmiin putkituksen kautta. Rakennuksen sisällä kuitu päätetään päätekoteloon ja kuidun pää hitsataan kytkentäliittimeen. Päätekoteloon tulee myös maadoitus, joten asukkaan tulee huolehtia, että kiinteistön maadoitus on kunnossa.
Hitsaaja asentaa päätekotelon viereen myös aktiivilaitteen eli ns. kotipäätelaitteen, joka muuntaa kaapelista tulevan valon tietokoneiden käyttämäksi signaaliksi. Kotipäätelaite tarvitsee toimiakseen myös sähkövirtaa eli sen läheisyydessä tulee olla pistorasia. Itse valokuitu ei johda sähköä, mutta kotipäätelaite on herkkä virtapiikeille. Tämän vuoksi suosittelemme kotipäätelaitteen kytkemistä joko ylijännitesuojaan tai UPS-laitteeseen, jotta esimerkiksi kesän ukonilmat eivät vioita sitä.
Kun rakentaminen on valmista, asiakkaan yhteys avataan palvelimeltamme ja yhteys on valmis käytettäväksi. Kodin laitteet voi liittää valokuidun kautta käytettävään internettiin joko ethernet-kaapelilla tai langattomasti. Liitettävien laitteiden määrää ei ole rajoitettu eikä yhteysnopeus heikkene, vaikka nettiä käyttäisi useampikin asukas yhtä aikaa.