Edellisessä artikkelissamme käsittelimme ystävyyttä. Ystävyys on hieno juttu! 18.-19.2. järjestetyillä PyhäNetin laneilla Ruotasella luotiin uusia ystävyyksiä ja nähtiin netistä tuttuja ýstäviä kasvotusten. Tilaisuudessa vieraili myös Oulun poliisilaitoksen Haapaveden yksiköstä konstaapelit Mikael ja Klaus kertomassa omasta nettipelaamisestaan sekä netin käyttöön liittyvistä vaaroista ja ilmiöistä.
Nopeimmin kasvava rikollisuuden muoto maailmanlaajuisesti on identiteettivarkaudet. Identiteettivarkauden kohteeksi joutuneen nimeä, osoitetta, henkilötunnusta tai muita henkilötietoja käytetään oikeudetta hyväkseen rikollisessa tai muutoin epärehellisessä tarkoituksessa. Rikolliset hankkivat tietoja esimerkiksi sosiaalisen median, internetin ja erilaisten tietojenkalastelukeinojen kautta. Poliisit kertoivat, että identiteettivarkauden kohteeksi voi joutua käytännössä kuka tahansa; se ei katso ikää, sukupuolta tai asemaa.
Konstaapelit muistuttivat mm. ohjelmistojen sekä selainten ja haittaohjelmien torjuntojen ajantasaisuuden tärkeydestä identiteettivarkauksia vastaan. Vahvat, toisistaan poikkeavat salasanat eri palveluihin ja sivustoille luovat suojaa hakkereita vastaan. Tärkeää on myös miettiä, mitä tietoja itsestään antaa netin palveluihin. Lisää aiheesta voit lukea artikkelistamme https://www.pyhanet.fi/arkistot/3226
Konstaapelit Mikael (vas.) ja Klaus (oik.) kertoivat nuorille netin vaaroista PyhäNetin ja Ruotasen kyläyhdistyksen järjestämillä Ruotanen-laneilla.
Kasvoton viestintä netissä tuo mukanaan myös omat vaaransa. Esimerkiksi pelimaailmassa nimimerkin kautta viestintä toista kohtaan voi olla huomattavasti tylympää kuin se olisi kasvotusten. Kyse voi olla jopa rikosoikeudellisesti rangaistavasta kunnianloukkauksesta, jos toiseen kohdistaa halveksuntaa tai toisesta esittää valheellista tietoa tai vihjauksia, jotka aiheuttavat vahinkoa tai kärsimystä. Vaikka pelimaailma veisikin hetkellisesti mukanaan, Mikael ja Klaus painottivat asiallisen käyttäytymisen tärkeyttä myös virtuaalimaailmassa.
Netin kasvottomuuteen liittyy myös vaara siitä, ettei ihminen todellisuudessa olekaan se, kuka hän väittää olevansa. Nimimerkin takana saattaa olla aikuinen ihminen, jonka tarkoituksena ei olekaan vain viettää hauskaa pelihetkeä toisten kanssa. Tämän vuoksi on tärkeää, ettei jaa itsestään yksilöiviä tietoja, kuten nimeä, asuinpaikkaa tai vaikkapa käymänsä koulun nimeä julkisesti. Verkkoyhteisöissä ja peleissä on turvallisempaa esiintyä nimimerkillä ja pitää keskustelu vain peliin liittyvänä. Videopuhelu virtuaaliystävän kanssa on hyvä keino nähdä, puhuuko ystävä itsestään totta.
Digiaika on tuonut kasvattajille yhden uuden alueen opetettavaksi. Mediataitojen opetus niin kouluissa kuin kotonakin on ensisijaisen tärkeää, jotta lapset ja nuoret voivat käyttää nettiä turvallisesti. Lapsen on hyvä tietää, että hän voi kääntyä aikuisen puoleen aina, jos kohtaa netissä jotain epämiellyttäviä, uhkaavia tai epäilyttäviä tilanteita. Tärkein neuvo vanhemmille onkin olla läsnä myös lapsen ja nuoren netinkäytössä. Eli muistisääntönä kolmen k:n sääntö: kysy, kuuntele , kiinnostu!