Skip to main content

”Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo ja jaettu suru vain puolet.” Jo vanha sananlaskukin kertoo, miten valtava positiivinen voima ystävyydellä on. Ystävän kanssa vietetty aika tuo sekä fyysisiä että psyykkisiä hyötyjä terveydentilaamme. Ystävä kuuntelee ilosi, mutta myös huolesi ja näin mahdollinen stressi lievittyy, kun ahdistus vähenee. Vuorovaikutus stimuloi aivojamme ja saa positiivisen vireen ylle. Hyvän ystävän seurassa saat olla juuri oma itsesi ja hän hyväksyy sinut sellaisena kuin olet.  

Aina ystävä ei välttämättä ole fyysisesti lähellä. Usein ystävyys voi syntyä netissä esimerkiksi pelimaailmassa tai keskustelupalstojen kautta; erilaisilla foorumeilla samanhenkisten ihmisten kokoontuessa on mukava jakaa vaikkapa erikoisempaan harrastukseen liittyviä asioita tai on huojentavaa huomata, ettei ole yksin asioiden tai ongelmien kanssa ja tätä kautta keskustelut voivat syventyä jopa ystävyydeksi asti.

Nettiystävän kanssa vietettyä aikaa ei rajoita välimatkat tai muut käytännön ongelmat. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetin asiantuntija Hanna Iso-Metsälän mukaan nettituttavuus onkin nuorille yhtä aitoa ja tärkeää kuin muuallakin solmittu ystävyys. Myös aikuiset voivat löytää uusia merkityksellisiä ihmissuhteita netin välityksellä. Netin valttikortti on helppo tavoitettavuus ja ystävälle tulee jaettua pieniä kuulumisia omasta päivästä jopa useammin kuin livemaailmassa esimerkiksi erilaisten pikaviestisovellusten kuten Snapchatin kautta.

Mikäli mahdollista, on tärkeää viettää aikaa kavereiden kanssa paitsi virtuaalisesti myös livemaailmassa. Netissä ystävystyneet ja saman harrastuksen jakavat voivat kokoontua yhteen erilaisten tapahtumien merkeissä, kuten vaikka tietokone- ja konsolipelaamiseen keskittyvillä laneilla. Netissä syntynyt ystävyys siirtyy näin myös todelliseen maailmaan.

 

Hyvää ystävänpäivää!

Hallinnoi evästeasetuksia