Skip to main content

Koulun liikuntatunneilla on perinteisesti hiihdetty, luisteltu ja pelattu pesäpalloa ja telkkarin urheilutarjonta on tuonut ruutuun niin hiihtäjiä, jääkiekkoilijoita, ratsastajia kuin uimareitakin. Aikoinaan jo autourheilun yleistyminen sai hämmennystä aikaan; onko tuo urheilua ollenkaan, kun hevosvoimat vievät eteenpäin? Ei siis ihme, että e-urheilu eli tietotekniikkaa hyödyntävä kilpapelaaminen saattaa herättää hämmennystä.

Mitä on e-urheilu?

E-urheilu tai e-sports eli kilpailullinen pelaaminen tietokoneella tai konsolilla on nopeasti kasvava urheilun muoto. Pelaamista voi harrastaa kuka tahansa joko yksin tai ryhmässä muiden kanssa, mutta kun pelataan kilpailullisessa tilanteessa toista pelaajaa tai pelin asettamaa haastetta vastaan, on kyse kilpapelaamisesta. E-urheilu kasvattaa suosiotaan eniten Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa, mutta Suomessakin on jo tähän keskittyneitä lajijärjestöjä ja seuroja. Esimerkiksi Helsingin IFK:lla ja Porin Ässillä on omat e-sport-joukkueensa. Kansainvälisesti e-urheilulla on miljoonia seuraajia, jopa enemmän kuin golfilla tai baseballilla.  

Tavoitteellinen pelaaminen ei ole pelkkää koneella istumista. Menestyneimpien pelaajien taustalla on isot organisaatiot myyntiä, markkinointia, sponsorointia ja valmennusta varten. Pelaajille luodaan harjoitusohjelmat, jotka keskittyvät peliharjoitteisiin, fysiikkatreeneihin, ravinto-ohjelmiin, sosiaalisten taitojen harjoitteisiin sekä kielitaidon harjoitteluun ja ylläpitoon.

E-urheilussa liikkuu suuret rahat ja ammattimainen e-urheilija voi elättää itsensä pelkästään pelaamisella. MTV-uutisten mukaan esimerkiksi vuonna 2017 Lasse ”Matumbaman” Urpalainen tienasi enemmän kuin kukaan muu veronsa Suomeen maksava urheilija vuositulojen ollessa 1,8 miljoonaa euroa.

E-urheilun pelilajeja ovat esimerkiksi räiskintäpelit, battle royle-pelit sekä strategiapelit. Yleensä pelaaja keskittyy vain yhteen peliin ja hioo taitonsa äärimmilleen tässä kyseisessä pelissä. Myös e-urheilun huippukilpailut ovat pelikohtaisia ja ratkotaan esimerkiksi Counter Strike: Global Offensive tai Dota2 -mestaruuksia.

 

 

Entäpä ne lanit?

Lanit ovat yksinkertaisuudessaan sitä, että joukko peliharrastajia kokoontuu yhteen saman lähiverkon piiriin pelaamaan toisiaan vastaan. Pienet lanit voidaan järjestää vaikka kaveriporukan kesken tuomalla koneet jonkun kotiin. Tarjolla on myös suuria kaupallisia laneja, joissa jopa tuhannet pelaajat kerääntyvät yhteen saman harrastuksen tiimoilta. Pelaamisen lisäksi laneilla on tärkeää kavereiden näkeminen ja yhdessä olo. Lanien kesto vaihtelee päivästä jopa viikkoon.

Mikäli teidän taloudesta löytyy innokas peliharrastaja, lanien maailmaan on nyt helppo päästä tutustumaan PyhäNetin ja Ruotasen kyläyhdistyksen järjestämillä laneilla 18.-19.2. Lisää tietoa tapahtumasta https://www.pyhanet.fi/ruotanen-lan  

 

Hallinnoi evästeasetuksia