Skip to main content

Internetin kehitys on ollut huikea ja alle kahdessakymmenessä vuodessa tietokone on tullut osaksi jokaista arkipäivää.  Internetiin pääsee lähes missä vain ja useilla erilaisilla laitteilla. Digitaaliset palvelut, laitteet ja alustat kehittyvät ennätysvauhtia ja tiedonsiirtokapasiteettia tarvitaan kiihtyvään tahtiin enemmän kuin koskaan aiemmin.  

Aiemmin tiedonsiirtoon käytettiin kuparikaapelein toteutettuja lankapuhelinyhteyksiä. Niiden ongelmana on kuitenkin rajallinen tiedonsiirtokapasiteetti eivätkä ne vastaa enää nykyajan saatikka tulevaisuuden tarpeisiin. Kuparikaapeleihin pohjautuvan tekniikan rajojen tultua vastaan ovat operaattorit aloittaneetkin vanhojen kupariverkkojen purkamisen. Valokuituverkolla sen sijaan kapasiteetti on melkeinpä rajaton ja se takaa nopeat ja vakaat nettiyhteydet myös tulevaisuudessa. Valokuidun tiedonsiirtoennätys on 25 miljoonaa kertaa suurempi kuin kupariyhteyksillä.

Pyhänetillä on mittava valokuituverkosto Pyhäjärven, Haapajärven, Kärsämäen ja Reisjärven alueella. Maan alle sijoitettu valokuitukaapeli on suojassa säältä, ilkivallalta ja tahattomilta vahingoilta. Valokuitu ei myöskään ole altis sähkömagneettisille häiriöille, kuten kuparikaapelit ja langattomat mobiiliyhteydet.

Valokuituliittymiä rakennetaan keväästä aina maan jäätymiseen saakka eli noin vuodenvaihteeseen saakka. Projektin aikana kuidulle etsitään paras reitti kiinteistöllä välttäen siellä olevia istutuksia, rakenteita ja kaapeleita. Kiinteistölle tuleva kuitu yhdistetään runkoverkkoon ja kiinteistöllä se tuodaan joko varauksena talon läheisyyteen tai päätetään talon sisällä päätelaitteeseen saakka.

Kuidun käyttöikä on vähintään 50 vuotta ja teknologia saadaan päivitettyä vastaamaan uusia vaatimuksia vain päätelaitteita vaihtamalla. Valokuidun kapasiteetti ei lopu kesken nyt eikä tulevaisuudessa eikä se ole koskaan jaettua kaistaa toisten käyttäjien kanssa toisin kuin mobiiliyhteyksissä.

Valokuitu on osa nykyaikaista perusinfraa siinä missä vesi- ja sähköliittymätkin. Liittyäksesi vielä tänä vuonna kuidun kiitotielle kannattaa olla pikimmiten yhteydessä PyhäNetin asiakaspalveluun!

 

 

 

 

 

 

Hallinnoi evästeasetuksia