Valokuitu ja 5G-teknologia asetetaan usein keskusteluissa vastakkain, vaikka ne on luotu erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tiivistettynä valokuitu on ylivertainen kiinteissä käyttöpaikoissa, kuten kotona ja työpaikalla, kun taas mobiiliteknologia laitteissa, jotka matkaavat käyttäjiensä mukana.
Tiesitkö muuten, että 5G yhteyttä ei ole ilman valokuituverkkoa? Pääsääntöisesti 5G-tukiasemat ja -mastot ovat kiinni valokuituverkossa eli ne rakentuvat valokuidun varaan; valokuitu onkin miltei kaiken tietoliikenteen selkäranka.
Kiinteän laajakaistan toimintavarmuus pysyy riippumatta säästä, maastoesteistä tai käyttäjien määrästä, kun taas mobiililaajakaista voi ruuhkautua ja käyttö hidastua näistä syistä. Valokuidulla et jaa kaistaa muiden käyttäjien kanssa!
Valokuitukaapeli kaivetaan maan alle, joten se on suojassa ilkivallalta, luonnonilmiöiltä tai muilta tahattomilta vahingoilta. Se ei ole altis sähkömagneettisille häiriöille, kuten kuparikaapelit tai langattomat mobiiliyhteydet. Valokuituyhteydet kuluttavat myös vähemmän sähköä kuin langattomat yhteydet. Koko maan kattava valokuituverkko on huoltovarmuuden ja kriisitilanteisiin varautumisen kannalta tärkeä osa infrastruktuuria. Jos yksittäinen kaapeliyhteys jossain kohdassa katkeaa, internet-liikenne reitittyy automaattisesti toista kautta.
Valokuidun toimintavarmuus ja nopeus toimii niin hyvin, ettei sen olemassaoloa arjessa edes huomaa. Valokuidun siirtokapasiteetti on vailla vertaa ja siksi siitä löytyy tehoja myös niihin tulevaisuuden tarpeisiin, joita emme vielä osaa edes nimetä. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta kun katsomme kymmenen tai jopa vain viisikin vuotta taaksepäin, huomaamme miten laitteet ja palvelut ovat kehittyneet. Tänä päivänä emme enää tulisi toimeen sen aikaisilla tietoliikenneyhteyksillä.
Valokuitua itsessään ei tarvitse uusia eikä kerran rakennettua verkkoa kaivaa uudelleen. Päivitystarpeet koskevat ainoastaan kotona olevia päätelaitteita.
Valokuidun potentiaali datan siirron valtatienä on lähes ääretön. Kuituverkko mukautuu tarvittavaan tiedonsiirtokapasiteettiin nyt ja tulevaisuudessa.