PyhäNetin toimitusjohtaja muistelee, millaista internetin käyttö oli sen alkuaikoina ja mihin se on menossa tulevaisuudessa.
Vauhti on vain lisääntynyt
Matti Kankaan ensimmäinen kohtaaminen internetin kanssa oli Oulun yliopiston tietojenkäsittelyopin laitoksella, jossa hän lähetti ensimmäiset sähköpostinsa. Nykyään PyhäNetin toimitusjohtajana työskentelevän miehen ei enää tarvitse lähteä oppilaitoksen tiloihin lähettämään sähköpostia. Netti toimii taskussa melkein missä vaan.
PyhäNetillä Matin työtä on huolehtia siitä, että asiakkaiden verkkoyhteydet toimivat optimaalisella tavalla. Kauas on tultu niistä ajoista, kun ihmiset jaksoivat odottaa yhden kuvan latautumista minuuttitolkulla.
-Kävin hetki sitten eräässä kuitukonferenssissa ja siellä puhunut asiantuntija vitsaili, että hänelle ei ole kukaan koskaan valittanut, että verkkoyhteys olisi liian nopea, Matti sanoo.
Matti muistelle, että ensimmäinen ADSL-kotiliittymä, jonka hän sai työpaikaltaan, oli nopeudeltaan 64 kbps ja myöhemmin 128 kbps, joka 64-kilobitin jälkeen tuntui aivan valtavan nopealta.
-Nyt se liikennemäärä, mitä ihmiset lataavat on gigatavuissa.
Tutkimusmatkailusta arkipäiväisten asioiden hoitamiseen
Vielä 1990-luvulla ja 2000-luvun taitteessa, jolloin netin nopeus ei ollut vielä yhtä huikea kuin tänä päivänä, ei verkossa katsottukaan tuntitolkulla videoita tai selattu kuvavirtoja.
-Se oli sellaista lehtien ja uutisten lukemista. Iltalehti oli esimerkiksi yksi ensimmäisistä, mitä luin säännöllisesti.
– Silloinhan ei myöskään ollut Facebookia tai muuta sosiaalista mediaa. Mutta toisaalta monet yksityisihmiset rakentelivat omia kotisivuja.
Alkuaikoina Matti kertoo netin selaamisen olleen tutkimusmatkailua. Yahoo, Altavista tai Ask Jeeves -hakukoneet veivät paikkoihin, joista ei aikaisemmin ollut tiennyt. Samalla laajeni myös käsitys siitä, minkälaista ajanvietettä oli olemassa.
Aika pian verkosta alkoi löytyä myös muutakin kuin viihdettä. Pankit olivat ensimmäisiä yrityksiä, jotka laajensivat palveluitaan verkkoon ja ihan oikeasti muuttivat ihmisten arkea.
-Jos Oulussa marssi kuun 1. päivänä pankkiin maksamaan laskuaan, niin siellä sai kyllä varautua jonottamaan jopa parikin tuntia, sillä samaan aikaan kaikki eläkeläiset olivat tulleet paikalle nostamaan eläkettään.
Verkkoyhteydeltä vaaditaan tulevaisuudessa entistä enemmän
Tulevaisuudessa Matti ei näe netin käytössä eroa, oltiinpa siten isolla tai pienellä paikkakunnalla. Verkon käyttämisen tulevaisuuden linjaukset ovat maailmanlaajuisia.
– Nyt jos katsoo Zuckerbergin metaverse-ajatusta, niin halutaanpa tai ei, jollain aikataululla se vaikuttaa aina.
– Mitä tulevaisuudessa netti välittää, ei ole enää pelkkää tekstiä ja kuvaa, vaan palvelukokemus voi tuoda mukanaan vaikkapa tunto- tai hajuaistimuksia. Ja se on ihan selvä, että tällaiset visiot tulevat vaatimaan vielä paljon enemmän nettiyhteyksiltä.
Muutoksen mukaan hyppäämiseen Matti rohkaiseekin kaikkia. Kehitys kun tapahtuu joka tapauksessa.
– Monta kertaa voi olla mukavampaa mennä suht eturintamassa ja avoimin mielin mukaan kehitykseen, kuin todeta, että tuota en ainakaan tarvitse. Positiivinen asenne muutoksiin on monesti ihan hyvä juttu.
Pyhänetin toimitusjohtaja Matti Kangas näkee netin tulevaisuuden muutokset positiivisina mahdollisuuksina.