Skip to main content

Onnistuisiko lukio-opiskelu ilman tietokonetta ja toimivaa nettiyhteyttä? Todennäköisesti ei, sillä viimeistään ylioppilaskirjoituksissa täytyy ladata koneeseen Abitti-ohjelma, jonka avulla lukion viimeinen rutistus saadaan suoritetuksi.

-Abitissa on kaikki tarvittavat ohjelmat ja kaikki tehdään siellä. Ainoa paperi on omia muistiinpanoja varten, kertoo pyhäjärveläinen Emilia Tikka.

Emilia käy Pyhäjärven lukiota viimeistä vuotta ja aloitti ylioppilaskirjoitusurakan syksyn ylioppilaskokeissa pitkällä englannilla.

-Yllätyin siitä, miten helpolta koe vaikutti. En vielä tiedä, miten se meni, mutta omasta mielestä tuntui, että se oli ihan suoritettavissa.

Ylioppilaskokeissa käytettävän Abitti-ohjelman käyttöä harjoitellaan hyvissä ajoin ennen varsinaisia ylioppilaskirjoituksia lukion koeviikoilla.  Emilian mielestä ohjelman käyttö on helppoa.

-Koneella on paljon helpompi lisätä kappaleita, jos tulee jotain mieleen jälkeenpäin.

Emilian elämässä internetillä on suuri merkitys ja hän pitää esimerkiksi ystäviinsä yhteyttä netin välityksellä.

-Ja jos on tylsää, niin puhelin on koko ajan kädessä.

Tietokone ja toimiva nettiyhteys ovat välttämättömyyksiä Emilialle. 

Netistä tukea lukio-opintoihin

Hyvällä internetyhteydellä on merkitystä myös opiskelumotivaatioon. Lukion oppimisympäristöt löytyvät verkosta ja kurssiaikataulun voi tarkistaa aina helposti puhelimelta.

-Jos pitäisi tehdä kotitehtäviä huonolla nettiyhteydellä, jäisivät läksyt kyllä tekemättä.

Emilia kokee, että mahdollisuus käyttää internetiä koulutöiden tukena on hyvä asia. Hän esimerkiksi hakee netistä itsenäisesti lisää tietoa koulutehtävien tueksi.

-Jos ei olisi nettiä käytössä, niin kyllä se olisi aika yksipuolista. Tietoa saisi vain koulusta ja kotona pitäisi sitten muistella.

 

-Kyllähän kaiken voi aina kirjastakin lukea, mutta sitten netistä löytyy esimerkiksi Abitreenit ja voi käydä lukemassa vanhoja ylioppilaskokeita.

Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvia ja lukio-opintoja suorittavia Emilia kehottaa ottamaan rauhallisesti ja olemaan stressaamatta liikoja.

-Kunhan vaan jaksaa reippaasti opiskella ja porskuttaa eteenpäin, niin kyllä läpi pääsee ja saa lakin. Ei tämä mitään tähtitiedettä ole.

Hallinnoi evästeasetuksia