Skip to main content

Niemisen perheessä Haapajärven Kuonalantiellä elettiin aiemmin netin näytön suhteen vähän kärjistäen sanottuna tulenarkoja hetkiä.

Perheen isän, Anssin, mukaan vielä muutama kuukausi sitten heillä oli kaksi ”pupukorvareititintä”, joiden kautta piti tulla 300 Mbit/s -yhteys. Käytännössä tiedonsiirtonopeus oli välillä jopa vain megaa, ja se aiheutti ikäviä tilanteita.

– Tämän tästä toivoimme, että pojat Aleksi, Tuomas ja Lauri lopettaisivat pelaamisen, jotta elokuvaa pystyisi kunnolla katsomaan.  Elokuvan katsominen vaimo-Minnan kanssa oli usein tuskallista, kun kuva pysähtyi tämän tästä ja kuva laatu oli heikko, Anssi kuvaa.

Toisaalta perheen pojat tahtoivat mielellään pelata ja ladata uusia pelejä pelattavaksi.

– Uusien pelien ja sovellusten lataaminen oli todella hidasta ja pätkivää. Sen lisäksi itse pelaaminen tökki vähän väliä. Eli tilanne oli todella tuskastuttava, Aleksi jatkaa.

He luulivat, että runsaan 150 metrin päässä oleva masto takaisi tasaisen ja nopean nettiyhteyden, mutta näin ei kuitenkaan käytännössä ollut. Viime vuoden lopulla Anssi tapasi työmiehiä sähkökaapilla aivan omakotitalon pihan tuntumassa.

– Luulin aluksi, että he tekevät jotain sähkökaapilla, mutta osoittautui, että he huolsivat PyhäNetin valokuitukaapelilinjoja. Tästä innostuneena otin heti yhteyttä PyhäNetiin. Sieltä toivoivat, että laitan heille netin kautta tilauksen nettiyhteydestä.

Kaapelin kaivamisen aloittamisesta ei kulunut kuin viikko, kun uusi nettiyhteys jo toimi omakotitalossa.

– Ensin vedettiin kaapeli maan alla seinän viereen, ja katsoimme yhdessä, että on fiksuinta tuoda kaapeli olohuoneen seinään tehtävästä pienestä reiästä sisälle.

Nyt koko perhe on suuresti yllättynyt muutoksesta: Kodissa on pöytäkoneet, läppärit ja pleikkarit mukaan laskettuna seitsemän laitetta samaan aikaan verkossa ja kaikki toimivat moitteettomasti yhteyden katkeamatta!

– PyhäNetiltä kerrotaan, että yhteys voi olla 1000 Mbit/s, ja omien mittaustemme mukaan säännöllisesti yhteys onkin hyvin lähellä tuota: jossain 980-900 megan kieppeillä. Eli aivan eri tasolla kuin aiemmin.

– Yhteyden eron huomaa etenkin uusia pelejä ja sovelluksia ladattaessa. Nyt lataaminen sujuu huomattavasti nopeammin kuin aikaisemmin, Aleksi kertoo.

Anssi on huomannut eron myös tv-kuvan laadussa.

– Aiemmin pätkimisen lisäksi elokuvien tekninen taso oli välillä heikohko, mutta nyt kuvanlaatu on jatkuvasti erinomainen.

Taloudellisessa mielessä Niemisen perheen nettiyhteyden kuukausimaksut eivät juuri vaihdoksessa muuttuneet. Anssin laskelmien mukaan aiemmin meni kuukaudessa kahdesta 300 megan yhteydestä vajaat 60 euroa ja sama hintaluokka on nyt tuhannen megan liittymästä.

Hallinnoi evästeasetuksia