Skip to main content

Antti ja Tiia Metsälän uusi koti valmistuu upealle Pyhäjärven rantatontille Emoniemeen kesän aikana. Upeassa  talossa he asuvat ympärivuotisesti ja panostavat sen varustetasoon. Molemmat työskentelevät M-Solutions  Oy:ssä, joka on erikoistunut teollisten yritysten ICT palveluihin. Yrityksen kautta Antti tekee teknisen puolen töitä  myös PyhäNetille.

Metsälöille Pyhänetin valokuituliittymä oli itsestään selvä valinta.

– Se oli helppo valinta. Tiesimme, että valokuitua alueelle on aikaisemmin rakennettu, perustelevat  Metsälät.

Valokuitu kannattaa asentaa maahan yhtä aikaa muiden maatöiden kanssa. Sen voi tuoda kiinteistölle  liittymävarauksena ja ottaa käyttöön myöhemmin rakennuksen valmistuttua.

– Ideamme oli, että verkkoyhteys vedetään autotallista taloon ja rantasaunalle asti.

Yhteydet tulevat arkikäyttöön ja töitä varten. Työmme vaativat vakaan ja nopean yhteyden. Käyttöön tulee kodinturvalaitteita ja IPTV-palveluita. Valokuidun ja tukiasemien myötä yhteys kattaa myös pihapiiriä, he listaavat käyttökohteita. Kattoantennia he eivät aio asentaa, vaikka varaus löytyy.

Valokuituliittymä nousee maanpinnalle autotallissa ja siirtyy taloon ja rantasaunalle maahan asennetuissa  putkissa, joihin voi asentaa lisäkaapeleita vetonarulla. Talossa verkkokaapelia on vedetty jo rakennusvaiheessa eri  huoneisiin ja yläpohjaan saatiin kaapeli myös tukiasemalle. Tukiasema takaa kuuluvuuden isommissa kohteissa  silloin, kun valokuituyhteyttä käytetään langattomasti.

Suunnitteluun kannattaa panostaa, jotta sisäverkosta tulisi mahdollisimman hyvä ja toimiva. Valmiiseen  rakennukseen kaapelia olisi asennettava pinta-asennuksina, tietää Antti.

Metsälät ovat varautuneet myös tuleviin tarpeisiin.

– Se voi yllättää, mihin kaikkeen valokuituliittymää voi hyödyntää. Ylimääräiseltä tuntuva kaapelinveto ja  putkitus saattaakin tulla lopulta tarpeeseen, sanoo Tiia.

Valokuidun ja tukiasemien myötä saatiin toimiva yhteys koko pihapiiriin ja sen rakennuksiin. Tämä lisää asumisen  helppoutta ja joustavuutta, kun esimerkiksi saunan ja rannan alueellakin netti toimii. Pihapiiriin voisi asentaa  vaikka livekameran linnunpönttöön, ideoi Antti.

Valokuituliittymä ja siihen tarvittaessa liitetyt tukiasemat pelastavat tökkivältä netiltä ja sen katvealueilta. Suunnitteluun kannattaa panostaa ja käyttää aikaa.

– Kannattaa kysyä Pyhänetiltä, vinkkaavat Metsälät.

Antti ja Tiia esittelevät rantasaunan tukiasemaa.

Artikkelin otsikkokuvassa näkyy kodin ”hermokeskus”.

Hallinnoi evästeasetuksia