Skip to main content

Euroopan laajuista 112-päivää vietetään tänään torstaina 11.2. Päivän tarkoituksena on kiinnittää kansalaisten huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn niin kotona, töissä kuin vapaa-ajallakin. Tiesithän muuten, että hätänumero 112 on sama kaikkialla Euroopassa?

Eniten tapaturmia suomalaisille sattuu omissa kodeissaan; jopa 80 % vammaan johtaneista tapahtumista sattuu kotona ja vapaa-ajalla.  Myös kotionnettomuudet ovat varsin yleisiä; Suomi on esimerkiksi tulipalojen kärkimaita, sillä päivittäin sattuu noin 10 asuntopaloa.

Onneksi turvallisuuteen liittyvä teknologia on kehittynyt hurjaa vauhtia viime vuosien aikana ja saatavilla on monenlaisia ratkaisuja erilaisiin tarpeisiin ja elämäntilanteisiin. Kotiin voidaan asentaa esimerkiksi liikeantureita, jotka antavat hälytyksen, jos huoneistossa ei havaita liikettä. Yöllä tai esimerkiksi matkan aikana tällaisia antureita voidaan hyödyntää puolestaan varas- tai murtohälyttiminä.

Älykotijärjestelmissä voidaan verkkoyhteyden kautta yhden sovelluksen avulla hallita kodin toimintoja aina valaistuksesta ilmanvaihtoon ja lämmitykseen saakka.  Järjestelmä kokoaa tietoa kodin toiminnoista ja hälyttää vesivahingon, murron tai palon sattuessa ja voi myös välittää tiedon suoraan hälytyskeskukseen. Järjestelmän avulla voidaan myös ehkäistä vahinkoja; esimerkiksi valaistuksen automaatiolla koti saadaan näyttämään asutulta myös lomamatkojen ajan.

Älykotiratkaisuiden avulla käyttäjä voi saavuttaa myös taloudellista hyötyä; järjestelmät voivat ohjata esimerkiksi sähkönkäyttöä sellaisille hetkille, jolloin sähkön hinta on matalampi. Vedenkulutuksen seurannan avulla käyttäjä oppii tunnistamaan suurimmat vedenkuluttajat ja mahdollisesti kuluttamaan vettä vähemmän. Kun talossa on vuotovahtijärjestelmä, voi säästöä saada myös kotivakuutuksen hinnasta.

Älykotiratkaisut tarjoavat käyttäjilleen mielenrauhaa ja turvaa; järjestelmän avulla voidaan olla esimerkiksi kaukana asuvan iäkkään omaisen apuna.  Omaiset pystyvät tarkistamaan ja säätämään kodin lukitusta, seuraamaan sähkölaitteiden tilaa ja saamaan hälytyksen, jos asunnon lämpötila poikkeaa merkittävästi normaalista. Järjestelmiin saadaan liitettyä myös web-kamera, joka mahdollistaa omaisuuden tai henkilöiden reaaliaikaisen seurannan. Tiedon epätavallisista muutoksista voi ohjata esimerkiksi suoraan omaan matkapuhelimeen.

Älykotipalveluita ja sovelluksia käytettäessä tulee kiinnittää huomiota siihen, että käytettävä nettiyhteys on hyvälaatuinen ja katkeamaton. Vain näin ratkaisuista saadaan paras hyöty esille.

Hallinnoi evästeasetuksia