Skip to main content

Internet-­yhteyksien toimiminen ongelmitta on elintärkeää monelle yritykselle nykypäivänä. Niin myös Pyhäsalmen keskustassa toimivassa Mainostuuli-mainostoimistossa.

Yrityksen toimintaan kuuluvat muun muussa graafinen suunnittelu, mainosteippaukset – ja tekstiilit sekä liikelahjat. Heikkilä tekee myös ilmoituksia Kiuruvesi-lehteen sekä osallistuu lehden taittamiseen.
– Hankin PyhäNetiltä valokuituliittymän ja nopean 1 gigan laajakaistapalvelun viime talvena vähän ennen korona-­aikaa ja päätös osoittautui todella hyväksi. Aiemmin olin käynyt tekemässä Kiuruvesi-­lehteen liittyviä töitä Kiuruvedellä, ja keväällä, kun korona-aika iski,
toivottiin etäyhteyksiä. Vanhalla liittymäratkaisulla ilmoitusten tekeminen ja esimerkiksi lehden valmiiden sivujen siirtäminen olisi ollut takkuista. Heikkilä laskee, että yhden sivun tiedostokoko saattaa hyvin olla 40-­60 megatavua.
– Tällaisten tiedostojen siirtäminen vanhalla yhteydellä olisi tiennyt ”maapallon kuvan katselua”, hän kuvaa.
– Nyt kaikki teams­-palaverit ja monet muut asiat tietoverkossa sujuvat täysin jouhevasti odottamatta. Hyvin oleellista on myös pystyä luottamaan yhteyden toimivuuteen. Hänen mukaansa yhteys, mikä ei hidastele, merkitsee paljon ihan työfiiliksellekin.
– Kun tämän tästä joutuu odottamaan, niin ajatustyökin katkeilee. Tällaisia tilanteita voi kuvata raivostuttavaksi. Nyt tekeminen on huomattavasti aiempaa jouhevampaa, kun ei tarvitse odotella.
Heikkilä uskoo, että tulevaisuudessa toimivien yhteyksien tarve ei ainakaan vähene. Mitä ilmeisemmin erilainen
tiedonsiirtotarve vain lisääntyy.

 

Tietoliikenteen pätkiminen voi tulla kalliiksi 

Miten paljon yrityksen liiketoiminta voi kärsiä, jos tietoliikenneyhteydet eivät toimikunnolla? Jos maksupääte pysähtyy kolme kertaa päivässä, ja joka kerta menetät myyntiä, miten paljon vuositasolla voi tulla tappiota?
Muun muassa tällaisia kysymyksiä pohtii PyhäNet Oy:n toimitusjohtaja Matti Kangas.
Oli sitten kyse tilauksista, tavaroiden saapumisen kuittaamisesta, maksuliikenteestä tai vaikkapa karttojen, valokuvien ja videoiden katsomisesta, valokuitu takaa toimivuuden.
Kangas muistuttaa, että kiinteän valokuituyhteyden kapasiteetti on aina palvelu­sopimuksen mukainen, vaikka samalla alueella olisi yhtä
aikaa paljon muutakin tietoverkkoliikennettä. Kuituka­pasiteetti ei ole koskaan jaet­tua kaistaa käyttäjän ja keskittimen välillä – mobiiliyh-
teyksissä käyttäjät jakavat tukiaseman kapasiteetin. 5G-verkko on varmasti toteutuessaan hyvä, mutta sille asetetaan liian optimistiset odo-
tukset. 5G ei millään muodoin tee kiinteästä laajakaistasta tarpeetonta tulevaisuudessakaan, hän jatkaa.
Toimipaikasta riippuen nopean valokuituun perustuvan laajakaistayhteyden saa yritykselle noin parissa viikossa etenkin, jos kiinteistössä on jo valokuitu. Ei tarvitse piiloutua sen taakse, että muilla samassa rakennuksessa toimivilla ei ole nopeaa laajakaistaa. Luotettava valokuituun perustuva laajakaistayhteys voidaan rakentaa yksittäiselle yrityksellekin, Matti Kangas sanoo.
Valokuidun kapasiteetti ei lopu kesken nyt eikä tulevaisuudessa. Kuidun käyttöikä on vähintään 50 vuotta ja teknologia saadaan päivitettyä vain päätelaitteita vaihtamalla esimerkiksi 10Gbps nopeuteen.

 

(Artikkeli julkaistu Vahva Selänne- liitteessä 29.10.2020)

Hallinnoi evästeasetuksia