Skip to main content

PyhäNetille vuosi 2023 on juhlavuosi, kun paikallinen valokuituoperaattori täyttää kymmenen vuotta. Tuon kymmenen vuoden aikana PyhäNetin valokuituverkko on rakentunut tiheäksi kolmen kunnan alueella ja internet-palveluitakin tuotetaan jo neljään kuntaan.

En varmasti vähättele, jos sanon että PyhäNetin alkuun saattajat sekä kymmenen vuoden taipaleen aikana yhtiössä ja yhtiön hallituksessa toimineet ihmiset ovat olleet nykyaikaisten tietoliikenneyhteyksien pioneereja. Jos katsotaan valokuiturakentamista tänä päivänä Suomessa, niin meidän alueellamme on tehty kymmenen vuotta sitten se, mitä vasta aloitetaan monessa isommassakin kunnassa. Myös nopeus- ja laatuvaatimukset ovat tietoliikenneyhteyksien osalta kasvaneet tuona aikana. Pandemian aikainen etäkoulu ja -työ tarvitsivat hyviä tietoliikenneyhteyksiä sekä kodeissa että työpaikoissa ja kouluilla. Pyhäjärven, Haapajärven, Kärsämäen ja Reisjärven alueella nämä vaatimukset on kuitenkin täytetty jo silloin, kun pandemia oli vain b-luokan kauhuelokuvan käsikirjoitus.

Verkon rakentamisvaiheen jälkeen seuraava merkittävä virstanpylväs oli omaan palvelutuotantoon siirtyminen. PyhäNet aloitti kymmenen vuotta sitten seutuverkkoyhtiönä, jonka internetpalvelut ostettiin ulkopuoliselta taholta. Tilanne oli ehkä verrattavissa sähkömarkkinaan tänä päivänä, jossa sähköyhtiö omistaa verkkonsa, mutta itse sähköenergia ostetaan markkinasta ja jälleenmyydään asiakkaille. Omaan palvelutuotantoon siirtyminen vuonna 2021 oli merkittävä askel sekä strategisesti että taloudellisesti. Muutos mahdollistaa uusien tuotteiden vapaamman kehityksen ja parantunut kannattavuus vapaamman investoinnin yhtiön verkkoon. Tämä puolestaan tarjoaa mahdollisuuden tuottaa parempia ja saavutettavampia palveluita asiakkaillemme.

Tietoliikenneyhteyksiä tarvitaan tänä päivänä lähestulkoon kaikkeen. Kivijalkamyymälät ovat hyvin pitkälti siirtyneet verkkokaupoiksi, pankkiasiointi tapahtuu verkossa ja myös sosiaalisia suhteita ylläpidetään verkossa. Näen selvästi myös merkkejä terveydenhuoltopalvelujen siirtymisestä enenevissä määrin verkkoon. Nämä kaikki tarvitsevat onnistuakseen luotettavia ja laadukkaita tietoliikenneyhteyksiä. Videovastaanotoista ei tule mitään, jos pitää käytön opettelun lisäksi pelätä yhteyden pätkimistä tai katkeamista kokonaan. Valokuituyhteydellä näidenkin tarpeiden vaatimukset on täytetty alueellamme jo kymmenen vuoden ajan.

Olen itse aloittanut tietoliikennealalla kaksikymmentä vuotta sitten. Silloin puhelinverkon päällä toimiva ISDN oli yleisin, suurinopeuksinen (128kbit/s) yhteys. Kun PyhäNet kymmenen vuotta sitten perustettiin, yleinen ajatus oli, että 100 megaa olisi sellainen yhteys, jota enempää kukaan ei tule koskaan tarvitsemaan. (Itse olen ollut ensimmäistä kertaa sitä mieltä 10 megan kohdalla). Nykyään 1000 megan yhteys on PyhäNetin yleisin yhteysnopeus. Jos historiaa katsoo taaksepäin ja oletetaan yhteysnopeuksien kasvavan samalla logiikalla, niin voidaan olettaa, että PyhäNetin täyttäessä 20 vuotta yleisin yhteysnopeus olisi 10 000 megaa. Tämä ei ole valokuituyhteydelle mikään ongelma ja itseasiassa PyhäNetillä on tehty päätös uuden teknologian käyttöönotosta, joka mahdollistaa yhteysnopeudet jopa 25 000 megaisiin yhteyksiin saakka. Sen verran minäkin olen vuosien saatossa viisastunut, etten enää sano, ettei kukaan tulee koskaan tarvitsemaan niin nopeaa yhteyttä. Valokuituyhteys on siis kotitaloudelle investointi, joka kestää aikaa ja teknologian kehittymisen mukanaan tuomia uusia vaatimuksia.

Yhtiötä on rakennettu ja kehitetty osaavien ja motivoituneiden ihmisten toimesta jo kymmenen vuotta, mutta emme me vielä ole valmiita. Jatkamme uusien palveluiden kehittämistä ja verkon laajentamista kaikille, jotka tarvitsevat aikaa ja uusia vaatimuksia kestäviä laadukkaita yhteyksiä. Esimakua tulevasta saadaan toivon mukaan julkistettua jo loppuvuoden aikana.

Juhlavuoden terveisin,

Eetu, toimitusjohtaja

Hallinnoi evästeasetuksia