Skip to main content

Kakkukahveilla Anne jakaa vinkkejä valokuidusta ja leivonnasta. Tänään käsitellään älykotia ja kodin sisäverkkoa. Lopuksi saat maittavan vinkin syksyn sadon hyödyntämiseksi.

 

Älylaitteet yleistyvät kovaa vauhtia ja monessa kodissa niiden käyttö on jo arkipäivää. Moniin laitteisiin voidaan ottaa yhteys myös kodin ulkopuolelta ja näin hallita esimerkiksi kodin lämpötilaa, seurata mahdollisia vuotovahinkoja sekä ajastaa saunan lämmitys tai suosikkisarjan tallennus alkavaksi.

Teknologian lisääntyessä ja kotien muuttuessa ns. älykodeiksi korostuu kodin sisäverkon merkitys. Sisäverkolla tarkoitetaan kodin sisäistä verkkoaluetta, joka alkaa modeemista/reitittimestä ja kattaa kodin kaapeloinnin, langattoman verkon sekä käytettävät laitteet. Laadukas sisäverkko mahdollistaa sen, että kodissa voidaan hyödyntää nopeaa internettiä kaikilla laitteilla.

Modeemin suorituskyky määrittää sisäverkon maksiminopeuden. Ethernet-kaapelilla yhteyttä käytettäessä saavutetaan parhaat nopeudet, mutta yhteyttä voidaan käyttää myös langattomasti wlan-verkon kautta. Tällöin modeemin keskeiseen sijoitteluun kannattaa kiinnittää huomiota, jotta se lähettää tasaisen signaalin ympärilleen; wlan-signaalin kuuluvuutta häiritsevät esimerkiksi tiiviit rakenteet, ikkunat ja muut kodin sähkölaitteet. Tämä korostuu yleensä suurissa rakennuksissa ja isoilla tonteilla.

Sisäverkkoa voidaan laajentaa ulkotiloihinkin modeemin jatkeeksi liitettävillä verkkolaajentimilla tai vetämällä valokuitu tai Ethernet-kaapeli päärakennuksen ja ulkorakennuksen väliin. Ethernet-kaapelilla yhteyttä voidaan jatkaa noin 100 metriä, mutta valokuitua käytettäessä etäisyydellä ei ole rajoituksia.

 

Älylaitteiden yleistyessä myös vaatimukset kotiverkolle kasvavat. Mitä enemmän laitteita on verkossa, sitä merkityksellisempää on, millä laitteilla verkko on luotu. Vanha modeemi ei välttämättä enää vastaa nykypäivän tarpeisiin ja se muodostuu ketjun heikoimmaksi lenkiksi hidastaen yhteyden toimintaa. Itsessään valokuidun kapasiteetti ei kuitenkaan lopu kesken nyt eikä tulevaisuudessa. Kuidun käyttöikä on vähintään 50 vuotta ja teknologia saadaan päivitettyä vain päätelaitteita vaihtamalla.

 

Leivontavinkki

Tiesitkö, että esimerkiksi piirakkataikinassa voit käyttää hedelmäsosetta sidosaineena ja kuohkeuttajana kananmunan sijasta?  Yhden kananmunan korvaat 0,5 desilitralla vaikkapa omenasosetta. Sokerin määrää taikinassa voi vähentää, mikäli sose on itsessään makeutettua.

Hallinnoi evästeasetuksia