Skip to main content

PyhäNetin verkon alueella suurimmat rakennushankkeet ovat nyt takanapäin. Tällä hetkellä rakennuspuolella keskitytäänkin kartoittamaan valokuidun tarvetta niillä alueilla, joille sitä ei ole vielä vedetty sekä rakentamaan yksittäisiä liittymiä ns. jälkitilaajille. Tämän kesän aikana esimerkiksi Kärsämäellä on useampi uusi liittymä työn alla.

Valokuitujen kaivuupuolta Kärsämäellä toteuttaa alihankintana Hakalantien korjaamo. Yrityksen toimitusjohtaja Miika Huovila avaa rakentamista hiukan enemmän.

– Olemme alkaneet nyt rakentamaan PyhäNetin valokuituliittymiä. Viime kesänä kaivoimme Kiuruvedelle, sitä edeltävänä Haapajärvelle ja nyt puolestaan kaivamme valokuitua Kärsämäelle.

-Kaikki suunnittelu tulee PyhäNetiltä – he antavat työmaat ja kertovat mitä tehdään. Meidät ikään kuin vain tilataan työmaalle ja toteutamme siellä itse kaivuutyöt, Huovila kertoo.

-Maanrakennustyöt käsittävät kaapelien kaivuun maan alle, paikkojen siistimisen ja niiden kuntoon laittamisen kaivuun jälkeen. Kun teemme työmaan kesällä, niin syksyllä ei edes huomaa, että mitään hommia on käyty tekemässä, paitsi netti tietenkin toimii paremmin, Miika hymyilee.

-Viemme työmaalla valokuidun ihan kiinteistöjen seinille asti, sinne minne kukainenkin tilaa ja PyhäNet hoitaa loppuasennuksen. Me viemme netin sinne, missä sitä tarvitaan.

 

-Valokuituliittymän suunnittelu lähtee liikkeelle asiakkaan yhteydenoton jälkeen siitä, että PyhäNet tarkistaa kuidun saatavuuden alueelle. Kun kyse on yksittäisestä tilaajasta, kartoitetaan samalla myös naapuruston kiinnostus kuitua kohtaan, kertoo PyhäNetin asiakaspalvelupäällikkö Anne.

-Kaikille annetaan mahdollisuus liittyä verkkoon, kunhan vain se verkon sijainnin ja kapasiteetin kannalta on mahdollista.

-Kunnollisella kartoituksella saamme tehostettua omaa toimintaamme ja mahdollisesti pudotettua asiakkaan kustannuksia alueilla, joissa kuituvedot ovat pitkiä, komppaa yhtiön uusi toimitusjohtaja Eetu Pekola.

 -Tilanneiden ihmisten määrä riippuu suuresti alueista. Haja-asutusalueilla kaivoimme viime vuonna 20km valokuituverkkoa, vaikka tilaajia oli vain alle 10. Uudella asuinalueella valokuituverkon tilaajia taas saattaa olla pienellä alueella vaikka 100, Hakalantien korjaamolta kerrotaan.

-Tämän kesän osalta työt vievät meidän osaltamme noin kuukauden verran, sillä meillä on vain maanrakennuspuoli. PyhäNetin osalta työ saattaa projektin suuruudesta riippuen kuitenkin kaikkineen kestää jopa 1-2 vuotta, Huovila toteaa.

 

Ps. Eetuun, PyhäNetin uuteen toimitusjohtajaan, pääset tutustumaan seuraavassa artikkelissamme. Pysy kuulolla!

Hallinnoi evästeasetuksia