Skip to main content

Harvassa ovat enää nykyaikana ne paikat, joissa voisi töitään tehdä ilman verkkoyhteyttä. Tänä päivänä hyvin toimiva verkkoyhteys on myös maitotilan toiminnan edellytys.

Marko Saartoala Reisjärven Maitolaituri Oy:stä työskentelee 280 eläimen maitotilalla, jossa kolme robottia huolehtii lehmien lypsämisestä. Hän kertoo, että lypsyjärjestelmän käyttäminen ilman hyvin toimivaa verkkoyhteyttä olisi mahdotonta.

– Meille on esimerkiksi tosi tärkeätä, että järjestelmän etähuolto toimii katkoitta. Eli korjaaja voi katsoa etänä, missä vika ja joskus jopa korjata ongelmat tulematta paikalle.

-Toimiva verkkoyhteys tarkoittaa meille myös parempaa toimintavarmuutta, kun ohjelmistojen päivitykset eivät jää jumiin huonon verkkoyhteyden takia.

Hyvä yhteys mahdollistaa hyvin tehdyt työt

Reisjärven Maitolaiturilla syntyy vuosittain noin 180 vasikkaa, jotka laki velvoittaa rekisteröimään seitsemän päivän kuluessa syntymästä. Samoin ilmoitukset täytyy tehdä myydyistä ja kuolleista eläimistä.

-Se on tosi tärkeätä, että pystyy hoitamaan asian, kun se on ajankohtainen, ettei se pääse unohtumaan. Koska jos ilmoitusta ei tee ajallansa, tulee siitä sanktioita. Ja jos ei ole hyvää nettiä, niin ei sitä ilmoitusta tule tehtyä, Marko kertoo.

Navettarakennus, jossa on paksut betoniseinät, on haasteellinen ympäristö verkkoyhteyden kantavuudelle. Reisjärven Maitolaiturillakin oli kokeiltu ennen PyhäNetin valokuitua kolmea eri palveluntarjoajaa.

-Valokuitu ja PyhäNetin laajakaista on toiminut meille erittäin hyvin, Marko iloitsee.

Pekka Hilliahon työt Reisjärven Maitolaiturilla eivät onnistuisi ilman hyvin toimivaa verkkoyhteyttä.

Valokuitu maksaa itsensä takaisin säästetyssä ajassa

Marko kertoo, että erityisesti maatalouden tietojärjestelmät ovat usein raskaita käyttää ja vaativat verkkoyhteydeltä paljon. Marko on tyytyväinen siihen, että valokuidun myötä toimistotöitä ei ole tarvinnut enää viedä kolmen kilometrin päässä sijaitsevaan kotiin.

-Ajankäyttö on parantunut. Ennen piti istua ja odottaa, mutta nyt voi hoitaa asiat kerralla kuntoon.

Kunnon nettiyhteys kaikille

Mahdollisuus hyvään nettiyhteyteen pitäisikin olla Markon mielestä melkein lakisääteinen oikeus jokaiselle Suomessa.

-Nykypäivänä kaikilla pitäisi olla tuollainen laajakaistatason verkkoyhteys, että pystyy käyttämään normaalisti esimerkiksi pankki -ja terveyspalveluita, eikä jää mistään paitsi. 

Valokuitua Marko onkin suositellut omien sanojensa mukaan ”joka ainoalle”, jonka kanssa asia on tullut puheeksi.

Hallinnoi evästeasetuksia