Pyhänet


Miksi valokuitu?

 

  1. Virastot, pankit ja palvelut ovat siirtyneet jo verkkoon ja pienet toimistot lakkautetaan ja palveluja keskitetään isoihin kaupunkeihin -> asioiden hoito vaatii nopeita ja varmoja tietoliikenneyhteyksiä.
  2. Etätyöntekijät tarvitsevat usein nopeita ja varmoja yhteyksiä työnantajan tietojärjestelmiin (VPN, pilvi-palvelut)
  3. Pilvi-palvelut, voidaan varmuuskopioida omat tärkeät tiedostot ja esimerkiksi valokuvat suoraan nettiin nopeastio jolloin esimerkiksi kovalevyn rikkoutuessa tiedot ovat tallessa ja saatavilla takaisin yhtä nopeasti kuin jos ne olisivat omalla koneella.
  4. Viihdepalvelut yleistyneet: Netflix,Katsomo, Yle Areena,Viaplay jne. Lisäksi lähetysten ja tallenteiden kuvan sekä äänen laatu parantuneet (Full HD 1080p, 4K, monikanavaiset ääniraidat)
  5. TV-palvelut Internetin yli IPTV-palveluna -> tallenteet pilvessä, videovuokraus mahdollisuus, antenniverkon ongelmista pääsee eroon.
  6. Kuidussa ei lopu kapasiteetti nyt eikä tulevaisuudessa, käyttöikä vähintään 50v kuidulla, vain päätelaitteita vaihtamalla saadaan nopeutta nostettua esimerkiksi 10Gbps nopeuteen.
  7. Kuitukapasiteetti ei ole koskaan jaettua kaistaa käyttäjän ja keskittimen välillä, mobiiliyhteyksissä käyttäjät jakavat tukiaseman kapasiteetin, lisäksi mobiiliverkoille on tyypillistä että matkan pidentyessä nopeus laskee.