Minulla on sisäverkossa laitteita joita haluaisin käyttää internetin yli, esimerkiksi valvontakamera, kuinka toimia?

Yleensä valvontakamerat ja muut vastaavat saavat reitittimeltä sisäverkon IP-osoitteen, jotta internetistä päästään tähän sisäverkon osoitteeseen kiinni pitää reitittimellä tehdä porttiohjaus. Ohjeet porttiohjaukseen löytyvät reititinkohtaisesti Netplazan ohjeista http://www.netplaza.fi/ohjeet/laitteiden-etakaytto-ja-valvonta/

 

En pääse kirjautumaan päätelaitteeseen / mikä on päätelaitteen hallintasalasana

Genexis päätelaitteet:

  • Oletus IP-osoite 192.168.1.254, käyttäjätunnus admin ja salasana admin

CTS päätelaite:

  • Oletus IP-osoite 192.168.0.1, käyttäjätunnus user ja salasana CTSadministrator

 

Minulla on toisen tarjoajan sähköposti, voinko käyttää sitä?

Voitte käyttää. Tarvittaessa vaihtakaa autentikointi päälle lähtevän postin palvelimen asetuksista tai käyttäkää Netplazan lähtevän postin palvelinta :

Lähtevän postin palvelin (SMTP): posti.talonetti.fi

  • suojaamaton yhteys: portti 25
  • suojattu (TLS) yhteys: portti 25

Jos palveluntarjoajalla on webmail-palvelu se toimii normaalisti.

Miksi ottaisin liittymän, jos käytössäni on jo mokkula, wimax tai vastaava yhteys?

Valokuitu on sijoitus tulevaisuuteen, nopein ja varmin tiedonsiirtomuoto. Rakentamisen aikana se on saatavissa erittäin kohtuulliseen hintaan. Liittymän hinta on vain murto-osa todellisista rakentamisen kustannuksista, siksi liittymän tilaaminen kannattaa. Mokkulat ovat epävarmoja ja kaista on aina jaettu muiden käyttäjien kesken ja näin ollen todellisuudessa hitaita. Olipa kyseessä 3G tai 4G kaista on aina jaettu, kantavuus rajallinen ja askeleen jäljessä

Wimaxin tulevaisuus on uhattuna, useat operaattorit ovat vuoden 2013 aikana ilmoittaneet luopuvansa koko verkosta. Operaattorit ovat perustelleet tätä vanhalla tekniikalla (wimax teknologian kehitystyö päättyi jo vuosia sitten) sekä heikolla varaosien saatavuudella. Wimax on myös hyvin epävarma ja häiriöherkkä sillä radioaaltojen kantamaa heikentävät fyysiset esteet ja sääolosuhteet, kuten vesi- tai lumisade.

Valokuitu onkin ainoa tietoliikenneyhteys, joka mahdollistaa nopeasti ja luotettavasti niin interntin, tv-palvelut, liikkuvan kuvan kuin ip-puhepalvelutkin. Kuituliittymä nostaa kiinteistösi arvoa niin kotona kuin vapaa-ajanasunnollakin. Vapaa-asunnolla onnistuu etätyö, valvonta ja erilaisten etäjärjestelmien hyödyntäminen kuten lämmityksen ohjaus.

Milloin liittymismaksu maksetaan?

Liittymismaksu laskutetaan 2 erässä, 300 euron varausmaksu laskutetaan tilausvahvistuksen yhteydessä ja loppuosa, kun liittymä toimitettu palvelusopimuksen mukaisesti.

Naapuri tilasi liittymä, itse en tarvitse sitä vielä, voiko liittymän vetää naapurista ”pellon poikki” kiinteistölleni myöhemmin?

Ei voi. Jokainen liittymä tuodaan erikseen jakokaivosta tai –kaapista. Näitä kaivoja on n. 2-5 km välein. Liittymiskustannukset ovat jälkikäteen tilaajan vastuulla, jolloin yksittäistä tilaaja kohti tilataan erikseen verkonsuunnittelu, kaivurit, materiaalit, asentajat jne. Liittymiskustannukset voivat tästä johtuen nousta jopa useisiin tuhansiin euroihin. Rakennusprojektissa on PyhäNetin omarahoituksen lisäksi tukemassa valtio, EU ja kunnat. Liittyminen on siis nyt todella edullista!

Mistä tiedän missä runkoverkko kulkee?

Ennen varsinaisia rakennussuunnitelmia ei ole periaatteessa väliä missä runkoverkko kulkee. Verkko suunnitellaan siten, että kaikilla haja-asutusalueen talouksilla on mahdollista liittyä rakentamisajan hinnoittelun mukaisilla ehdoilla. Rakennussuunnitelmia laaditaan tilausten mukaan ja samalla alueiden toteutuminen varmistuu. Pääsääntönä voidaan pitää, kun kaivuri on kulkenut tontin ohi, sitten katsotaan mistä voidaan liittyä ja mihin hintaan.

Voiko laajakaistapalvelua vaihtaa myöhemmin?

Kyllä voi, kymppikaistan voi vaihtaa satakaistaan ja toisin päin ilmoittamalla siitä PyhäNettiin. Palvelumuutos ei vaadi toimenpiteitä asiakkaan kiinteistössä. Muutos tulee voimaan seuraavasta mahdollisesta laskutuskaudesta.

Voisin tilata liittymän, mutta en tiedä koska määräaikainen mokkulasopimukseni päättyy

Liittymä kannattaa tilata sisälle saakka tuotuna jo nyt ja kytkeä laajakaistapalvelu käyttöön vasta kun sopimuksesi on päättynyt toisen operaattorin kanssa. Näin saat hyödynnettyä rakennusajan edullisen hinnoittelun ja liittymä on valmiina käyttöönotettavaksi eikä sinun tarvitse maksaa kaksinkertaisia kuukausimaksuja.

Voinko jotenkin edistää kuidun saamista juuri meidän kylälle

Omalta osaltasi voit edistää tilaamalla kuidun mahdollisimman pian ja suosittelemalla kuituliittymää myös naapureillesi. Kun tilauksia on saatu runsaasti kylittäin jo varhaisessa vaiheessa, näkyy tämä myös rakentamisen aikataulussa kylällänne.

Minne PyhäNet rakentaa verkkoa?

Valokuituverkkoa rakennetaan kattavasti Pyhäjärven ja Kärsämäen haja-asutusalueille vuoden 2014 aikana, sekä mahdollisesti myös osa taajama-aluetta. Kuntien keskustat rakennetaan kattavasti vuosien 2015-2016 aikana.

Jos olet epävarma kannattaa soittaa PyhäNettiin 040 631 2970 ja kysyä oman kiinteistön tilanne.

Voinko tilata pelkän kuituvarauksen ja kuinka se sitten muutetaan toimivaksi liittymäksi?

Rakentamisen aikana kuituvarauksen voi tilata 700 euron hintaan, joka toteutetaan siten, että kuitukieppi urakoidaan kivijalan viereen tai muuhun sovittuun paikkaan tontilla.

Kuituvalmiuden muuttaminen käyttövalmiiksi liittymäksi onnistuu sopimalla siitä PyhäNetin kanssa. Hinnoittelu on kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukainen.

Voiko liittymän tilata mökille ja käyttää sitä vain kesäajan?

Liittymän voi tilata mökille samoilla ehdoilla kuin vakituiset kotitaloudetkin, mikäli alueen läheisyydessä on vakituisia tilaajia. Liittymiä toimitetaan vain mantereelle.

Laajakaistapalvelu on mahdollista avata se kesäkaudeksi ja sulkea se talven ajaksi. Suljetulta ajalta ei veloiteta kuukausimaksua. Avaus- ja sulkumaksu on 30 €/toimenpide.

Milloin liittymä pitää viimeistään tilata?

Verkon suunnittelun kannalta on erittäin tärkeää, että tilaus tehdään mahdollisimman pian. Kun rakentaminen on käynnissä, ei uusia liittymiä välttämättä enää pystytä vahvistamaan ilmoitettuun edulliseen rakentamisajan hintaan.

Liittymän tilaaminen taloyhtiöön

Taloyhtiön yhtiökokous päättää hankkia valokuituliittymän. Taloyhtiön edustaja tekee tilauksen liittymästä. Liittymän hinta on 700 euroa urakoituna kuitu taloyhtiön ulkoseinään. Liittymä viedään taloyhtiön tekniseen tilaan joka maksaa tarjousaikaan 100 euroa tai erillisen tarjouksen mukaan, riippuen mm. teknisen tilan sijainnista. Taloyhtiöön hankitaan vain yksi liittymä. Taloyhtiöt vastaavat itse mahdollisista sisäverkkokaapeloinneista.

Liittymätuotteina on tarjolla sekä taloyhtiötuote Talokaista että perinteiset Kymppikaista ja Satakaista

  • Talokaistassa Pyhänet laskuttaa taloyhtiötä huoneistojen lukumäärän mukaisesti ja jokaiseen huoneistoon on mahdollista ottaa liittymä käyttöön
  • Kymppikaista ja Satakaista laskutetaan hinnaston mukaisesti yksittäiseltä kuluttajalta.

Voiko yhden liittymän viedä useampaan rakennukseen omalla tontilla?

Kyllä voi, saman omistajan kiinteistöihin voi rakentaa sisäverkon. Esimerkiksi kuituliittymä rakennettu päärakennukseen ja navettarakennus on n. viidenkymmenen metrin etäisyydessä. Rakennukset voidaan yhdistää toisiinsa sisäverkolla. Sisäverkon rakentamisesta asiakas vastaa itse tai ostaa sen erillisen hinnaston mukaisesti PyhäNetiltä.

Mikä on iptv-palvelu?

Iptv tai Laajakaista-tv, toteutetaan perinteisen antennitekniikan sijasta iptv-tekniikalla, jossa ohjelmat välitetään televisiovastaanottimiin valokuidun välityksellä.

Yhteistyökumppanit